Mussaka |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: - 2 średniej wielkości bakłażany
- 2 łyżki oleju
- 1 strąk pokrojonej ostrej papryki
- 2 średniej wielkości cebule, pokrojone
- 3 wyciśnięte ząbki czosnku
- 75 dkg zmielonego, chudego mięsa wołowego
- 4 roztrzepane żółtka
- 1/2 szkl. mleka
- 3 małe pojemniki jogurtu naturalnego
- mielona papryka
- sól, pieprz
|
Opis przygotowania: Pokroić bakłażany w poprzek w plastry o grubości 0.5 cm. Posolić i odstawić na 1 h. Na średnim ogniu smażyć na oleju, mieszając, cebulę i czosnek posypane pieprzem. Dodać mięso. Posypać solą, pieprzem i papryką. Odlać tłuszcz. Plastry bakłażana obtoczyć w mące. Smażyć na jasnobrązowy kolor w oleju. W żaroodpornym naczyniu ułożyć usmażone plastry bakłażanów. Przykryć mięsem. Potem położyć ponownie bakłażany. Nakryć pokrywką. Piec w temp. 180°C ok. 30 min. Jogurt zmieszać z żółtkami i mlekiem. Polać potrawę, nie przykrywać. Piec jeszcze 15 min. |
|
Region: Kuchnia grecka |
Sposób przygotowania: Zapiekane |
|
Przepis czytano już 11851 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |