NYONYA KURCZAK Z INDONEZJI |
|
Poziom: b. łatwy Czas: ponad 2 godz. Porcji: DOWOLNA Głosów: 4 Ocena: 4.00 Składniki: 1 kg kurczaka bez kości może być indyk
olej do głębokiego smażenia
Marynata:
2, ½ łyżeczki proszku curry
1 łyżeczka soli płaska
½ puszki mleka kokosowego (puszka 400 ml ok. 6 zł w hipermarkecie)
Sos do maczania
1 czerwona ostra papryczka
sok z jednej limonki może być cytryna
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka musztardy
3 łyżeczki sosu Worcester ( dostępny w markecie )
|
Opis przygotowania: Do dzieła:
Najlepszym mięsem do tego będą piersi z kury ale można też inaczej, np.: udka.
Pozbawiamy mięso skóry, kroimy w kawałki dość spore, albo pałki. Mieszamy składniki marynaty i umieszczamy w niej mięso. Najlepiej na całą noc lub co najmniej 4 godziny miska z mięsem ląduje w lodówce. Mieszamy sos do maczania. Pozbawiamy paprykę pestek i drobno siekamy. Do miseczki sosjerki dodajemy cukier, musztardę, sos Worcester, sok z limonki, posiekaną paprykę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przegryzienia. W odpowiednim czasie rozgrzewamy olej w dość dużym rondelku i kiedy jest już gorący smażymy kurczaka, lecz nie do końca.
Po minucie może dwóch wyjmujemy kawałki kurczaka i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy będzie letni rozgrzewamy ponownie olej i smażymy znów kurczaka przez minutę. Powtarzamy proces. Za trzecim razem smażymy aż do momentu uzyskania mocno złotego koloru. Podajemy gorący z sosem do maczania
ryżem, sałatkami, wg uznania. |
|
Opis / Uwagi: super danie bez wysiłku |
|
Region: Kuchnia chińska |
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis został dodany przez: chef7 |
Przepis czytano już 6177 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |