Omlet francuski |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 10 min. Porcji: 1 Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: - 2 jajka
- 1 łyżka mleka
- ser parmezan lub grana padano
- sól
- pieprz
- masło do smażenia
|
Opis przygotowania: Jajka wybić do miski. Roztrzepać, przyprawić solą i pieprzem, dodać mleko. Lekko ubić. Na patelni roztopić łyżkę masła, wlać masę jajeczną. Gdy omlet zetnie się od spodu, brzegi unieść łopatką - by masa spłynęła pod spód. Podsmażać, aż omlet zrumieni się od spodu. Posypać startym serem (może być ser żółty), przełożyć na talerz, złożyć na pół.Podawać z sokiem wyciśniętym ze świeżych owoców (grapefruitów i pomarańczy) oraz kawą latte |
|
Region: Kuchnia francuska |
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis został dodany przez: adam |
Przepis czytano już 8509 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |