| 
		
 
 
  | 
		
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	Ossobuco - duszona gicz cielęca |  
	 |  
		Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 4.50  Składniki: 2 - 3 małe gicze cielęce (razem ok. 1 kg podzielone na 4 do 8 porcji), 
50 g masła, 
1 szkl. wytrawnego, 
białego wina, 
po 1 małej cząstce skórki pomarańczy i cytryny, 
1 filiżanki gorącego rosołu, 
1 cebula, 
1 ząbek czosnku, 
2 - 3 łyżki mąki, 
ok. 1 łyżeczki soli, 
1 łyżeczki czosnku granulowanego, 
1 łyżeczki pieprzu białego, 
mielonego, 
szczypta suszonego majeranku, 
szczypta gałki muszkatołowej, 
mielonej.
 
  |  
	Opis przygotowania: Porcje mięsa obtoczyć w mące wymieszanej z solą oraz pieprzem i majerankiem. Smażyć na 30 g masła na złocisty kolor. Dodać cebulę pokrojoną w krążki i rozgnieciony czosnek, smażyć jeszcze ok. 10 min. Całość przełożyć do głębokiego garnka, dodać wino, skórki pomarańczy i cytryny. Dusić pod przykryciem przez ok. 2 h na małym ogniu. W czasie duszenia dolewać od czasu do czasu po kilka łyżek gorącego rosołu. Uduszone porcje mięsa pozostawić w ciepłym miejscu iwyjąć z nichkości. Sos przetrzeć przez sito, wymieszać z pozostałym masłem i doprawić do smaku gałką muszkatołową i solą. Odpowiednimi dodatkami są: szeroki makaron i świeża sałata. |  
	 |  
	| Region:  Kuchnia włoska |  | Sposób przygotowania:  Duszone |  	 |  
		| Przepis czytano już 10443 razy. |  
	 |  
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
  
  
  
		
		 | 
		
										
						 
						
			 
 
 
 
  
			 
                        			
			 
		 | 
		 |