|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Ostrygi gotowane z salsą pomidorową na ciepło |
|
Poziom: średni Porcji: 1 Głosów: 11 Ocena: 4.64 Składniki: Wywar rybno warzywny
3 ostrygi
Sól, pieprz
Papryka słodka i ostra
Cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki estragonu
Pomidory z puszki lub pulpa
|
Opis przygotowania: Przygotowujemy wywar rybno warzywny. W litrze wody gotujemy włoszczyznę, 2 ziela angielskie, liść laurowy i skrawki ryb pozostałe po filetowaniu, skorupy krabów lub homara, ogonki krewetek, płetwy ryb, itp. Ostrygi oczyszczamy szczoteczką z kruchych drobinek na wierzchu muszli, płuczemy pod bieżącą wodą i blanszujemy w rybnym wywarze tak długo, aż się otworzą (zwykle trwa do 5-7 minut). Otwieramy, układamy na talerzu, i polewamy od góry wcześniej przygotowaną salsą. Robimy ją w trakcie przygotowywania wywaru, by nie tracić czasu. Rozpuszczamy ćwierć kostki masła w małym garnku i wrzucamy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek, przysmażamy i posypujemy solą i pieprzem. dodajemy pulpę lub pomidory z puszki i gotujemy około 5 minut często mieszając rozdrabniając przy okazji łyżką kawałki pomidorów. Dodajemy estragon i paprykę słodką i ostrą mieszamy i podlewamy chochelką naszego wywaru rybnego lub rosołem, czy choćby wywarem z kostki rosołowej jeśli nie mamy świeżego wywaru. Gotujemy 10 minut często mieszając i gotowe! Tak przygotowaną salsę możemy podawać zarówno na gorąco jak i na zimno, szczególnie do ryb, ale również do sałatek, owoców morza, zapiekanek, grillowanych warzyw.
Smacznego :) |
|
|
Przepis został dodany przez: majki | Przepis czytano już 4947 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|