przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Paratha/prantha - indyjskie placki z nadzieniem

Poziom: średni
Czas: 20 min.
Porcji: 3-4
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej domieszać 3-4 łyżki razowej mąki)
szczypta soli
letnia woda (ok. 1/2 - 3/4 szklanki)
4 średnie ziemniaki
2 małe cebule (1 czerwona, 1 biała)
przyprawy: sól, kumin mielony, kolendra (świeża) albo mięta, curry, imbir, chilli (najlepsze byłyby 2 świeże papryczki)

Opis przygotowania:
Ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać, rozgnieść, dodać drobno posiekaną cebulę i przyprawy.
Z mąki, szczypty soli i wody zagnieść ciasto, jak na pierogi, powinno być elastyczne, odrywać z ciasta kulkę wielkości śliwki, rozwałkowywać na placek, na środek kłaść farsz, zaginać placek do środka i rozwałkować jeszcze raz, uważając, żeby nie powstał otwór i farsz nie wydostał się na zewnątrz. Placek smarować cienko masłem ghee (klarowanym) i smażyć z dwóch stron na suchej, najlepiej żeliwnej patelni, aż zrobią się ciemne bąble na placku.
Podawać z jogurtem albo masłem.
Opis / Uwagi:
Placki można nadziać farszem z prakytcznie wszystkich warzyw: kalafiora, marchewki, mieszanki warzywnej, a także sera.
Region:  Kuchnia indyjska
Przepis został dodany przez:  kass
Przepis czytano już 8532 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin