|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Paratha/prantha - indyjskie placki z nadzieniem |
|
Poziom: średni Czas: 20 min. Porcji: 3-4 Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej domieszać 3-4 łyżki razowej mąki)
szczypta soli
letnia woda (ok. 1/2 - 3/4 szklanki)
4 średnie ziemniaki
2 małe cebule (1 czerwona, 1 biała)
przyprawy: sól, kumin mielony, kolendra (świeża) albo mięta, curry, imbir, chilli (najlepsze byłyby 2 świeże papryczki)
|
Opis przygotowania: Ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać, rozgnieść, dodać drobno posiekaną cebulę i przyprawy.
Z mąki, szczypty soli i wody zagnieść ciasto, jak na pierogi, powinno być elastyczne, odrywać z ciasta kulkę wielkości śliwki, rozwałkowywać na placek, na środek kłaść farsz, zaginać placek do środka i rozwałkować jeszcze raz, uważając, żeby nie powstał otwór i farsz nie wydostał się na zewnątrz. Placek smarować cienko masłem ghee (klarowanym) i smażyć z dwóch stron na suchej, najlepiej żeliwnej patelni, aż zrobią się ciemne bąble na placku.
Podawać z jogurtem albo masłem. |
|
Opis / Uwagi: Placki można nadziać farszem z prakytcznie wszystkich warzyw: kalafiora, marchewki, mieszanki warzywnej, a także sera. |
| Region: Kuchnia indyjska | |
Przepis został dodany przez: kass | Przepis czytano już 8532 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|