Paszteciki z okoniem morskim |
|
Poziom: trudny Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 4 duże filety z okonia morskiego o łącznej wadze ok. 75 - 80 dkg
- 2 chlebki pita (większe)
- 4 plastry obranego dużego pomidora
- 1 ubite jajko
Nadzienie:
- Łyżka oliwy
- cebula pokrojona w piórka
- 2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej (z umytej i sparzonej cytryny)
- łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 8 posiekanych czarnych oliwek
|
Opis przygotowania: Przyrządzić nadzienie: rozgrzać oliwę, dodać cebulę i mieszając udusić ją do miękkości. Zebrać nadmiar tłuszczu, dodać pozostałe składniki nadzienia, wymieszać i odstawić. Z filetów usunąć skórę i ości, podzielić filety na pół. Chlebki pita przekroić wszerz na połowy i wybrać większość miąższu. Do środka każdej połówki chleba włożyć połowę fileta, na nim jedną czwartą nadzienia, plaster pomidora i drugą połowę fileta. Brzegi skórki (w miejscu przecięcia chlebków) posmarować ciepłą wodą i złożyć razem połówki bochenków. Chlebki ułożyć na natłuszczonej blasze i posmarować je ubitym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Po pięciu minutach zmniejszyć ogień do ok. 180°C i piec jeszcze przez 15 - 20 min., aż chlebki ładnie się zrumienią.
Przed podaniem delikatnie rozdzielić chlebki na pół. |
|
Opis / Uwagi: zamiast bardzo trudno u nas dostępnego okonia morskiego można użyć soli, kerguleny, halibuta lub nawet (w ostateczności) dorsza. |
|
Region: Kuchnia australijska |
|
Przepis czytano już 6436 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |