przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pasztet drobiowy z warzywami i ziołami

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 2.00
Składniki:
- 5 dkg mielonego mięsa drobiowego
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 3 żółtka
- 250 ml osączonej kukurydzy z puszki
- łyżka masła lub margaryny
- średnia cebula drobno posiekana
- zielona papryka pozbawiona nasion
- łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- łyżka posiekanej świeżej mięty
- 6 dużych cienkich płatów bekonu lub chudego boczku (bez skórki)
- cienki okrągły płat mrożonego ciasta

Opis przygotowania:
Do miski włożyć mięso, kukurydzę, żółtka, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki i odstawić. W rondlu o grubym dnie roztopić masło, dodać cebulę i paprykę; dusić na średnim ogniu przez około 5 min., aż cebula zmięknie. Zestawić z ognia i dodać do masy mięsnej wraz z natką i miętą. Wszystko dokładnie wyrobić. Dno i boki tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłożyć płatami bekonu. Do tak przygotowanego naczynia przełożyć przygotowaną wcześniej masę. Rozprowadzić ją równomiernie, aby ściśle przylegała do bekonu i wygładzić powierzchnię. Na wierzchu położyć krążek ciasta, docisnąć go i ponakłuwać widelcem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C, wstawić pasztet i piec przez 15 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze przez pół godziny. Ciasto powinno się zrumienić. Gotowy pasztet wyjąć z formy, pokroić jak tort i podawać na gorąco.
Region:  Kuchnia australijska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 9986 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






siekanie na potege
Dodał/a ~asia dnia 2009-12-15 23:09:06

"drobno posiekana łyżka posiekanej natki pietruszki" łyzka -ta posiekana -drewniana czy metalowa?











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin