Pasztet drobiowy z warzywami i ziołami |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 2.00 Składniki: - 5 dkg mielonego mięsa drobiowego
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 3 żółtka
- 250 ml osączonej kukurydzy z puszki
- łyżka masła lub margaryny
- średnia cebula drobno posiekana
- zielona papryka pozbawiona nasion
- łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- łyżka posiekanej świeżej mięty
- 6 dużych cienkich płatów bekonu lub chudego boczku (bez skórki)
- cienki okrągły płat mrożonego ciasta
|
Opis przygotowania: Do miski włożyć mięso, kukurydzę, żółtka, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki i odstawić. W rondlu o grubym dnie roztopić masło, dodać cebulę i paprykę; dusić na średnim ogniu przez około 5 min., aż cebula zmięknie. Zestawić z ognia i dodać do masy mięsnej wraz z natką i miętą. Wszystko dokładnie wyrobić. Dno i boki tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłożyć płatami bekonu. Do tak przygotowanego naczynia przełożyć przygotowaną wcześniej masę. Rozprowadzić ją równomiernie, aby ściśle przylegała do bekonu i wygładzić powierzchnię. Na wierzchu położyć krążek ciasta, docisnąć go i ponakłuwać widelcem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C, wstawić pasztet i piec przez 15 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze przez pół godziny. Ciasto powinno się zrumienić. Gotowy pasztet wyjąć z formy, pokroić jak tort i podawać na gorąco. |
|
Region: Kuchnia australijska |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis czytano już 9826 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |