| Pieczeń rzymska | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: średniPorcji: 6-8
 Głosów: 4Ocena: 4.25
- 1,5 kg mielonego mięsa - w równych porcjach cielęciny, wołowiny i wieprzowiny
 - 10 jajek
 - 1 szklanka bulionu może być z kostki - cielęcego
 - 4 ząbki czosnku
 - 2 łyżki majeranku
 - 2 łyżki tymianku
 - 3 łyżki jarzynki
 - 1 łyżka suszonej cebuli
 - 1 łyżka pieprzu
 - do przygotowania folia
 - 2 łyżki masła
 - 1 łyżka bułki tartej
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Do miski wkładam mięso mielone, wbijam 2 jajka, dodaję suszoną cebulę i resztę przypraw, czosnek przeciśnięty przez praskę.    Całość wyrabiam, dolewając porcjami bulion i odkładam do lodówki na 30 minut.
 
 8 jajek gotuję na twardo i obkrawam im piętki aby było widać żółtko.
 Mięso wykładam na deskę wyłożoną wysmarowaną folią. Formuję prostokątny placek i układam na nim jajka żółtko do żółtka a następnie podnosząc folię z jednej strony formuję z mięsa  wałek.
 Mięso zsuwam z folii wprost do formy i piekę około 40 minut w piecyku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
 | 
	|  | 
	| Region:  Kuchnia polska | 
| Sposób przygotowania:  Pieczone | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  agnieszkakarlik | 
	| Przepis czytano już 9417 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |