| Pieczone bakłażany z serem gruyere | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  średniCzas:  15 min.Porcji:  4Głosów: 2Ocena: 4.50
- 2 łyżki oliwy z oliwek i dodatkowa ilość do smarowania
 - 2 bakłażany
 - 455 g pokrojonych pomidorów
 - 1 łyżka suszonego oregano
 - 3 zmiażdżone ząbki czosnku
 - sól i czarny pieprz
 - 2 łyżki przecieru pomidorowego
 - 115 g sera gruyere, pokrojonego w cienkie plasterki
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik i smarujemy oliwą brytfannę.
 Przekrawamy bakłażany wzdłuż na połowy.
 Łyżką i nożem wyskrobujemy miąższ, uważając, by nie przeciąć skórki.
 Siekamy miąższ.
 Podsmażamy miąższ i resztę składników (oprócz sera i przecieru pomidorowego) na oliwie.
 Smażymy bez przykrycia przez 5 min, co jakiś czas mieszając.
 Dodajemy przecier pomidorowy i smażymy dalsze 5 min, aż masa zgęstnieje i zmniejszy swoją objętość.
 3 W tym czasie układamy połówki bakłażana w brytfannie i smarujemy wnętrza oliwą.
 Pieczemy1Oý12 min, aż będą prawie miękkie.
 Nadziewamy bakłażany, przykrywamy plasterkami
 Piec w temperaturze: 200°C
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Można je podawać z chrupiącym pieczywem i sałatą.
Kalorie: 242 kcal
 | 
		|  | 
| Sposób przygotowania:  Pieczone | 
	|  | 
		| Przepis czytano już 6944 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |