przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pierogi ze śliwkami


Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Ciasto:
- 30dag maki pszennej
- 1 jajko

Farsz:
- 40dag suszonych śliwek
- 1 łyżka cukru
- sol do smaku

Do polania pierogów:
- masło
- bułka tarta lub śmietana
- cukier

Opis przygotowania:
Zrób farsz: śliwki umyj, zalej woda i pozostaw na noc. Następnego.dnia ugotuj (3-5 min) w wodzie, w której się moczyły, odcedź, Śliwki wypestkuj, posyp cukrem i rozetrzyj w misce na gładką masę. Z maki, jajka i szklanki wody zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj je na stolnicy, wytnij szklanką kółka, nakładaj na nie farsz śliwkowy i dokładnie sklejaj brzegi. Gotuj w lekko osolonej wodzie aż wypłyną. Pierogi podawaj polane bułką zrumienioną na maśle lub śmietaną z cukrem.
Przepis został dodany przez:  aska1
Przepis czytano już 6577 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin