| Pikantny mus z pomidorów | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: średni Głosów: 0Ocena: 0.00
- 4 pomidory
 - 4 cebule
 - 1 ząbek  czosnku
 - cienko obrana skórka z cytryny
 - 2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
 - 2 łyżki przecieru z pomidorów
 - 2 łyżki wina czerwonego
 - 2 łyżki słodkiej śmietany
 - 1 łyżka suszonego oregano
 - szczypta pieprzu cayenne
 - 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
 - odrobina soli ziołowej
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Pomidory umyć, podzielić na ćwiartki, wyciąć nasady ogonków i pokroić w grubą kostkę.
 Obrać cebulę i czosnek. Cebule pokroić w grubą kostkę, czosnek na plasterki. Oba składniki podsmażyć do zeszklenia na gorącym oleju, dodając skórkę z cytryny.
 Do podsmażonej cebuli i czosnku dusić pod przykryciem ok 10 minut.
 Sos:
 Zmieszać wino, przecier i śmietanę. Doprawić oregano, pieprzem cayenne, mieloną papryką i solą ziołową.
 Jest on nieodłącznym dodatkiem do wielu dań i potraw włoskich, jak gnocchi, lub cannelloni.
 Również podany z makaronem smakuje dobrze.
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: ( Amber - "Potrawy z pomidorów")
 | 
		|  | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  termar | 
	| Przepis czytano już 4931 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |