|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pikantny torcik z pomidorów |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: ciasto:
10 czubatych łyżek mąki
8 łyżek masła
sól
nadzienie:
60 dag podłużnych pomidorów
4 jajka
10 dag kremówki
10 dag tartego sera
pół pęczka bazylii
sól, pieprz
tłuszcz do wysmarowania formy
|
Opis przygotowania: Do mąki wlać 3 łyżki mąki , dodać na wiórki tłuszcz i szczyptę soli. Zagnieść na jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Pomidory naciąć na krzyż, zalać zimną wodą, zdjąć skórkę. Płaską okrągłą formę (średnica 22 cm) posmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować na placek, przełożyć do formy, ponakłuwać widelcem, ułożyć na nim pomidory. Mieszaniną polać pomidory w formie, przestrzenie między pomidorami posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40 min |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 5131 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|