|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pizza bellona klasyczna |
|
Poziom: łatwy Czas: 40 min. Porcji: 4 Głosów: 5 Ocena: 4.00 Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej
- ok.20 g drożdży (świeżych)
- szczypta cukru
- szczypta soli
- łyżka oliwy z oliwek
- ok.1/2 szklanki wody letniej ( nie gorącej)
- ewentualnie trochę suszonych ziół (oregano, bazylia, rozmaryn)
- ok. pół szklanki sosu pomidorowego (ja kupuję gotowy i uzupełniam go czosnkiem, oliwą i solą)
- 6-8 plastrów szynki
- 10 plastrów sera żółtego
- 20 dkg pieczarek
- 2 pomidory
- 2 cebule
- średnia papryka
- kilka oliwek
- garść startego parmezanu
- przyprawa do kuchni włoskiej
|
Opis przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z cukrem. W mące robimy dołek i wlewamy do niego zaczyn drożdżowy. Ciasto ugniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Międzyczasie przygotowujemy resztę składników - wszystko w plastry, paski, krążki jak kto lubi.
Formujemy z ciasta koło, smarujemy przygotowanym sosem. Na sos po kolei ser, szynka, pomidor, pieczarki, papryka, cebula, oliwki. Pieczemy ok. 20 min piec 200 stopni. Przed końcem posypujemy startym parmezanem i jeszcze na chwilkę do piekarnika. |
|
Region: Kuchnia włoska | Sposób przygotowania: Zapiekane | |
Przepis został dodany przez: milovia | Przepis czytano już 9837 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|