przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pizza peperoni

Poziom: średni
Czas: 60 min.
Głosów: 36
Ocena: 3.74
Składniki:
2 szkl. przecieru pomidorowego (w kartoniku),
120 g salami peperonii,
1 żółtej papryki,
kilka oliwek,
140 g startego sera mozzarella,
przyprawa do potraw kuchni włoskiej.
Ciasto:
400 g mąki pszennej,
30 g drożdży,
1 łyżkę cukru,
1 l wody lub mleka,
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżeczki przyprawy do potraw kuchni włoskiej.

Opis przygotowania:
Mąkę przesiać do miski, drożdże rozdrobnić i włożyć wraz z cukrem do zagłębienia na środku. Zalać wodą (mlekiem) i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Dodać olej i przyprawę, wymieszać do gładkości. Uformować kulę i naciąć nożem na krzyż, posypać mąką i odstawić na ok. 20 min. Po tym czasie ciasto jest gotowe do wyłożenia na blachę. (blachę należy wysmarować oliwą). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20 - 30 min. Przecier pomidorowy wymieszać z 1 łyżką przyprawy i zagotować. Tak przygotowanym sosem posmarować blaty (ok. 2 łyżkami każdy blat). Następnie na cieście rozłożyć plasterki salami, oliwki i pokrojoną w cienkie paseczki paprykę. Każdą pizze posypać 1 łyżeczką przyprawy. Na wierzchu ułożyć ser. Piec ok. 12 min w piekarniku o temperaturze 180°C. Gotowe pizze polać pozostałym sosem.
Region:  Kuchnia włoska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 15616 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






Jak maksymalnie zepsuć pizzę
Dodał/a ~Kibitz dnia 2012-07-17 07:20:13

Mleko i olej do ciasta na pizzę - horror. Drożdże rozpiszcza się w wodzie o temp 38st z cukrem i odrobiną mąki. Ciasto powinno po wyrobieniu nie kleić się do rąk, należy dodac trochę soli - blachę wysypujemy mąką (bez tłuszczu). Na blat wylewamy sos, na to ser (najlepiej białą mozarellę) i dopiero na to pepperoni (tylko węgierskie, bo inne się nie wywijają) - kiełbasa powinna się zrumienić. Pieczemy w maxymalnej temp (300st) ok. 7-9min.











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin