Opis przygotowania: Z obu gatunków mąki, żółtek, cukru, masła, mleka, drożdży, jednego jaja, szczypty soli oraz 1 łyżeczki cukru waniliowego sporządzić ciasto drożdżowe, podobnie jak na wieniec wielkanocny. Pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 10 części i z każdej uformować jednakowej długości wałki. Przygotować blachę do pieczenia smarując ją dokładnie tłuszczem. Rodzynki opłukać, a migdały sparzyć, obrać i pokroić w wiórki. Z czterech wałków spleść warkocz, posypać go rodzynkami z wierzchu i przykryć warkoczem splecionym z 3 wałków. Ponownie następną warstwę posypać rodzynkami i przykryć kolejnym warkoczem skręconym z dwóch ostatnich wałeczków ciasta. Ciasto układać na blasze od razu po sporządzeniu pierwszego warkocza, dokładając kolejne już na blasze. Uformowaną plecionkę pozostawić na chwilę w ciepłym miejscu, a gdy jej kształty zaokrąglą się posmarować roztrzepanym jajem i posypać siekanymi migdałami oraz resztą cukru waniliowego. Przed pieczeniem posypać startą skórką cytrynową i natychmiast wstawić do pieca o niezbyt wysokiej temperaturze. Piec podobnie jak inne ciasta drożdżowe. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. |