|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Podwójnie musowe ciasto czekoladowe |
|
Poziom: średni Czas: ponad 2 godz. Porcji: nie wiem Głosów: 2 Ocena: 3.00 Składniki: -150 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki
-5 dużych jajek, żółtka i białka osobno
- 1 łyżka kakao
- 175 g drobnego cukru do wypieków
Składniki na mus czekoladowy z żelatyną:
100 g masła
100 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki
3 duże jajka, żółtka i białka osobno
2 łyżeczki kakao
115 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżka likieru kawowego (lub pomarańczowego)
2 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczonej w 80 ml gorącej wody
|
Opis przygotowania: Masło umieścić w małym garnuszku, roztopić. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać do jej roztopienie
Żółtka zmiksować w misie miksera z kakao. Dodać roztopioną masę czekoladową i zmiksować.
W osobnym wysokim naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, cały czas ubijając. Białka powinny być sztywne i błyszczące.
Białka dodać do masy czekoladowej, w dwóch turach, delikatnie wymieszać lub zmiksować do połączenia białka nie powinny opaść.
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, spód i boki. Jeśli tortownica nie jest wysoka, raczej klasyczna, wtedy należy z papieru zrobić wyższy kołnierz wystający ponad nią ciasto bardzo, bardzo mocno rośnie, aby potem opaść do wysokości tortownicy. Piec w temperaturze 180ºC przez 25 - 30 minut. Wyjąć, wystudzić w formie.
Składniki na mus czekoladowy z żelatyną:
Masło umieścić w małym garnuszku, roztopić. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać do jej roztopienia.
Żółtka zmiksować w misie miksera z kakao. Dodać roztopioną masę czekoladową i zmiksować.
W osobnym wysokim naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, cały czas ubijając. Białka powinny być sztywne i błyszczące.
Białka dodać do masy czekoladowej, w dwóch turach, delikatnie wymieszać lub zmiksować do połączenia. Dodać rozpuszczoną żelatynę i likier, delikatnie zmiksować. Białka nie powinny opaść.
Mus czekoladowy wylać na wcześniej upieczone, zapadnięte ciasto. Przykryć, schłodzić przez 3-4 godziny, choć najlepiej przez noc.
Udekorować czekoladą. Czekoladę gorzką lub mleczną roztopić i cienko rozsmarować 2 mm na metalowej blaszce lub powierzchni lustrzanej. Jak tylko zastygnie (ale nie później, bo będzie zbyt twarda!) zeskrobać nożem lub szpatułką z giętkim ostrzem. Wiórki z czekolady ułożyć na wierzchu ciasta. |
|
Opis / Uwagi: jeśli ciasto po upieczeniu ma dość sztywny wierzch i nie chce sie zapaść (choć zajmuje to trochę czasu, nie dzieje się to tak od razu po wyjęciu z piekarnika), można delikatnie pomóc mu nożem, nacinając je (samą wierzchnią warstwę) 2 cm od brzegu tortownicy, by wyglądało na pęknięte - to może przyspieszyć i ułatwić cały proces; |
| Region: Kuchnia amerykańska | Sposób przygotowania: Zapiekane | |
Przepis został dodany przez: jula9124 | Przepis czytano już 5041 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|