| 
		
 
 
  | 
		
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	Polędwica Wellington |  
	 |  
		Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00  Składniki: - 1.5 kg środkowej polędwicy wołowej 
- 30 dkg miękkiego pasztetu z wątróbek drobiowych 
- 40 dkg kapeluszy borowików(mogą być pieczarki) 
- 50 dkg ciasta francuskiego 
- 1 jajko 
- 1 duża cebula 
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
- oliwa i masło do smażenia 
- sól, pieprz
 
  |  
	Opis przygotowania: Umytą, osuszoną polędwicę oczyścić z błon, obwiązać białym sznurkiem, żeby zachowała równy kształt podczas smażenia, obrumienić ze wszystkich stron na gorącej oliwie i położyć na folii aluminiowej. Ostygniętą polędwicę ściśle zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 20 minut. Posiekane pieczarki przesmażyć, aż sok odparuje, dodać posiekaną cebulę, 2 łyżki masła, chwilę razem smażyć, przestudzić, dodać rozdrobniony pasztet, natkę sól, pieprz i dokładnie wszystko wymieszać. Na rozmrożonym i cienko rozwałkowanym płacie ciasta francuskiego rozsmarować połowę zimnego farszu pieczarkowego, zostawiając po bokach ciasto bez nadzienia (okoł 10 cm), położyć polędwicę bez sznurka i folii i przykryć ją pozostałym farszem. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem, zawinąć mięso ciastem, odkroić nadmiar ciasta (zostanie użyte do dekoracji). W cieście zrobić 3 niewielkie otwory, przez które będzie uchodziła para. Ułożyć na blasze spojeniami do dołu, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, udekorować paseczkami ciasta i posmarować resztą jajka. Piec przez 10 minut w temp. 200 stopni C, a następnie 30 minut w temp.180 stopni C. Upieczoną polędwicę zostawić 10 minut w wyłączonym piekarniku. Smacznego! |  
	 |  
		 |  
	| Przepis został dodany przez:  mlynek |  	| Przepis czytano już 8075 razy. |  
	 |  
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
  
  
  
		
		 | 
		
										
						 
						
			 
 
 
 
  
			 
                        			
			 
		 | 
		 |