| 
		
 
 
  | 
		
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	Polędwica zapiekana w cieście |  
	 |  
		Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00  Składniki: - 1.5 kg polędwicy wołowej 
- 3 łyżki brandy 
- 4 ząbki czosnku 
- świeży tymianek 
- sos sojowy 
- 4 łyżki masła 
- 2 łyżki oleju 
- sól, pieprz 
 
Ciasto: 
- 500 g mąki pszennej 
- 40 g drożdży 
- 2 jaja 
- 2 łyżki oleju 
- 1 łyżeczka cukru 
- sól
 
  |  
	Opis przygotowania: Polędwicę wyczyścić z błon, umyć, osączyć, posypać pieprzem (nie solić, bo podczas smażenia stwardnieje!) i obsmażyć ze wszystkich stron na 2 łyżkach masła wymieszanego z olejem. Rozdrobnione drożdże rozpuścić z cukrem w wodzie i odstawić do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi objętość, wlać go do mąki, dodać trochę wody, jajo, olej, szczyptę soli i wyrabiać ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować je na placek nieco większy niż blacha do pieczenia - tak aby zwisał z jej brzegów. Blachę smarować resztą masła i ostrożnie wyłożyć na nią ciasto. Na nim ułożyć polędwicę, wysmarować ją pastą przygotowaną z przypraw: tymianku, soli, pieprzu, posiekanego czosnku, brandy oraz paru kropli sosu sojowego. Przykryć ciastem na zakładkę. Miejsce łączenia zlepić roztrzepanym jajkiem, resztą jaja wysmarować całą powierzchnię ciasta. Polędwicę w cieście piec ok. 1 h w piekarniku nagrzanym do 200°C. |  
	 |  
	| Sposób przygotowania:  Pieczone |  	 |  
		| Przepis czytano już 5546 razy. |  
	 |  
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
  
  
  
		
		 | 
		
										
						 
						
			 
 
 
 
  
			 
                        			
			 
		 | 
		 |