|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Polędwiczki w boczku z koprem włoskim i śliwkami |  |  |  | Składniki: Poziom:
  średniPorcji:  4Głosów: 0Ocena: 0.00
-ok. 500 g polędwicy wieprzowej
 -10 plastrów boczku wędzonego
 -olej rzepakowy Rapso
 -1 szalotka
 -1 ząbek czosnku
 -10 wędzonych śliwek
 -3/4 szklanki wina wytrawnego białego
 -szklanka wody
 -1 łyżka masła
 -rozmaryn (suszony lub świeży)
 -sól, pieprz
 
 Surówka:
 -1 duży koper włoski (fenkuł)
 -kapusta czerwona
 -1 duża cytryna
 -1 ząbek czosnku
 -koperek (2 łyżki)
 -olej rzepakowy Rapso (23 łyżki)
 -sól, pieprz
 Dodatkowo:
 -10 kawałków sznurka
 
 
 |  | Opis przygotowania: 1. Polędwiczkę umyj, oczyść z błon. Pokrój na 10 kawałków.
 2. Mięso posól, popieprz oraz posyp rozmarynem ze wszystkich stron.
 3. Owiń kolejne kawałki boczkiem oraz sznurkiem, zawiąż.
 4. Wlej na patelnię 3 łyżki oleju Rapso, rozgrzej. Przełóż na patelnię mięso i smaż ze wszystkich stron na lekko brązowo.
 5. W międzyczasie posiekaj szalotkę, czosnek. Śliwki pokrój drobno.
 6. Zdejmij z patelni usmażone mięso. Na patelnię przełóż cebulę, czosnek oraz śliwki. Smaż ok. 1 minutę cały czas mieszając.
 7. Przełóż na patelnię mięso. Wlej wino i 1 szklankę wody. Całość duś pod przykryciem, mieszając, aż płyn się zredukuje do 56 łyżek.
 8. Dodaj na patelnię masło, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem oraz szczyptą rozmarynu. Wyłącz kuchenkę.
 9. Fenkuł oczyść z zewnętrznych warstw. Pokrój koper oraz kapustę (kapusty ok. 1 szklanka).
 10. Przygotuj dresing. Cytrynę wyszoruj, sparz, zetrzyj skórkę. Czosnek obierz i drobno pokrój. Przełóż do miseczki skórkę cytryny, czosnek, pokrojony koper. Wyciśnij 1/2 cytryny. Sok dodaj do miseczki. Wsyp do miseczki sól (troszkę mniej niż 1/2 łyżeczki oraz pieprz (według preferencji). Całość wymieszaj. Wlej olej i wymieszaj.
 11. Połącz warzywa z sosem.
 12.Mięso podawaj wraz surówką i wybranym dodatkiem (makaronem, ziemniaki, kluskami lub kaszą).
 Aby zapoznać się z pełnym asortymentem inspirujących i zdrowych produktów marki VOG zapraszamy na stronę: www.vog.pl oraz Facebook www.facebook.com/SwiadomeOdzywianie
 |  |  |  |  |  | Przepis został dodany przez:  flypr |  | Przepis czytano już 2779 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |