Pulpety z tuńczyka i kaszy jaglanej z makaronem z cukinii |
|
Poziom: średni Porcji: 3 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: " 3 słoiki tuńczyka marki Callipo
" 1/2 szklanki kaszy jaglanej
" 1 jajko (L)
" skórka z 1 cytryny
" 2 ząbki czosnku
" 2 cukinie (małe)
" olej ryżowy marki Olitalia
" sok z 1/2 cytryny
" sól himalajska
" pieprz
Sos:
" 1 puszka pomidorów krojonych marki Ponti
" 1/2 cebuli
" 2 ząbki czosnku
" garść oliwek zielonych bez pestek Manzanilla marki Serpis
" olej ryżowy marki Olitalia
" bazylia świeża
" sól himalajska
" pieprz
|
Opis przygotowania: 1. Kaszę jaglaną ugotuj wg instrukcji producenta. Ostudź.
2. Tuńczyka odsącz od zalewy, rozdrób widelcem.
3. Czosnek posiekaj.
4. Połącz kaszę, tuńczyka, czosnek, skórkę z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i jajko.
5. Uformuj niewielkie kotleciki.
6. Przygotuj sos. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj pomidory. Całość duś ok 5 minut. Dodaj oliwki, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj posiekaną bazylię.
7. Cukinię potnij przy pomocy temperówki do warzyw na cienkie nitki lub pokrój nożem na wąskie wstążki. Zagotuj 2 litry wody, dodaj 1/2 łyżeczki soli i dodaj cukiniowy makaron. Blanszuj go przez mniej niż 1 minuta. Odcedź, skrop cytryną. Wymieszaj.
8. Pulpety usmaż na oleju ryżowym z obu stron.
9. Wyłóż na talerz makaron z cukinii, sos oraz pulpety. Podawaj od razu po przygotowaniu. |
|
|
Przepis został dodany przez: flypr |
Przepis czytano już 3471 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |