przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Puszyste bułeczki cynamonowe


Poziom: łatwy
Porcji: 17szt
Głosów: 3
Ocena: 5.00
Składniki:
- 1/2 szkl mleka
- 3 łyżki wody
- 1 duże jajko
- 1 i 1/2 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
- 2 1/4 szkl mąki
- 3 łyżki cukru
- 1/3 kostki drożdży (lub1 i 1/4 łyżeczki suszonych)

Polewa:
- 1/3 szkl cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki roztopionego masła

Opis przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie i odrobinie mleka, mieszamy z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Resztę mąki mieszamy z solą. Wyrabiamy ciasto, dodając do mąki resztę mleka, cukru, jajko, rozpuszczone drożdże i na koniec roztopione letnie masło. Zostawiamy przykryte do wyrośnięcia na ok.1 godz.

Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. W miseczce mieszamy cukier z cynamonem.Do miseczki wlewamy rozpuszczone masło. Natłuszczonymi dłońmi wyjmujemy wyrośnięte ciasto drożdżowe na wysypany mąką blat. Dzielimy ciasto na ok. 17-18 części, z których uformujemy małe kule. Zanurzamy każdą kulę w rozpuszczonym maśle, a następnie obtaczamy ze wszystkich stron w cukrze z cynamonem. Układamy w jednej warstwie w formie, tak aby było między bułeczkami odrobinę przestrzeni (ale mogą się trochę stykać, jak urosną - połączą się, mimo to po upieczeniu będą się bardzo łatwo oddzielać) . Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok.30 min.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 30 min.

Żeby bułeczki lśniły skrapiamy po upieczeniu wodą z cukrem.
Opis / Uwagi:
poranna kawa z mlekiem, bułeczki cynamonowe, słoneczko na tarasie, sielanka.... :)
Przepis został dodany przez:  milovia
Przepis czytano już 6443 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Dodał/a milovia














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin