Ragout cielęce po czesku |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 4.00 Składniki: - 2 cebule
- 1 kg karkówki cielęcej
- 2 łyżki sklarowanego masła
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka kminku
- 1 szkl. wywaru z cielęciny lub bulionu
- 3 łyżki czerwonego wina
- 20 dkg małych pieczarek
- sól
- pieprz
|
Opis przygotowania: Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Umyte mięso osuszyć i pokroić na małe kawałki. Przyprawić solą i pieprzem.
W garnku przeznaczonym do smażenia rozgrzać masło i stale mieszając silnie podsmażyć na nim mięso. Dodać cebulę, podlać odrobiną wody i poddusić na złoty kolor. Mięso oprószyć mąką i kminkiem, zamieszać, chwilę przesmażyć i dodać bulion i wino. Wino na dobrą sprawę nie jest konieczne. Całość dusić 50 min. na małym ogniu pod przykryciem.
Oczyścić pieczarki, pokroić na plasterki i mniej więcej 15 min. przed końcem duszenia dodać do mięsa. Na końcu doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami z wody, ale pyszne także z kaszą jeżeli ktoś lubi. |
|
Region: Kuchnia czeska |
Sposób przygotowania: Duszone |
|
Przepis czytano już 9844 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |