|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Ratatouille na zimno |  |  |  | Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 0Ocena: 0.00
500 g ugotowanego makaronu (muszelki lub kokardki),
 500 g pomidorów (lub pomidory z puszki),
 2 różnokolorowe papryki,
 po 1 kabaczku oraz cukini i bakłażanie,
 2 cebule,
 4 ząbki czosnku,
 sok. z 1 cytryny lub łyżka octu winnego,
 100 ml czerwonego i wytrawnego wina,
 100 ml oliwy,
 świeży lub suszony tymianek,
 świeża bazylia,
 natka pietruszki,
 sól,
 pieprz,
 ew. 10 oliwek.
 
 
 |  | Opis przygotowania: Poszatkowaną cebulę i posiekany czosnek przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Kiedy się zeszkli, wlać wino i poczekać, aż odparuje. Bakłażan pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć i poczekać przez 0.5 h, żeby się "spocił". Wtedy obsuszyć go na bibule i dodać do cebuli razem z pokrojonymi w kostkę cukinią, papryką i kabaczkiem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników. Kiedy są już podsmażone, wsypać tymianek, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać z ugotowanym makaronem i oliwkami. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Można dodać posiekaną świeżą bazylię, a nawet startą skórkę cytryny. Wstawić na 1 h do lodówki. Przed podaniem wymieszać i udekorować natką pietruszki.
 |  |  |  | Region:  Kuchnia francuska |  | Sposób przygotowania:  Na zimno |  |  |  | Przepis czytano już 7861 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |