Risotto z grzybami |
|
Poziom: średni Czas: 30 min. Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 2 szklanki ryżu do risotto (duże okrągłe ziarenka)
- litr rosołu
- dwie średnie cebule
- mały ząbek czosnku
- garść suszonych grzybów lub 20 dkg świeżych
- 300 ml czerwonego wina
- szczypta szafranu
- garść startego parmezanu
- sól, pieprz
- kilka łyżek oliwy
- natka koperku do dekoracji
|
Opis przygotowania: Zaczynamy od grzybów - powinny być nasączone i pokrajane na mniejsze części. Świeże grzyby czyścimy i dzielimy na mniejsze części. Na oliwie rumienimy pokrajaną cebulkę, dodajemy poszatkowany czosnek (uważając by się nie przypalił, bo będzie gorzki). Wsypujemy opłukany i osączony z wody ryż, mieszamy. Dodajemy grzyby. Wlewamy do kielicha połowę potrzebnego nam wina i wypijamy :) Gdy ryż nasiąknie oliwą dolewamy po 1 chochli rosołu stale mieszając. Ceremoniał dolewania rosołku powtarzamy aż ryż stanie się odpowiednio miękki ( ok. 20 minut). Dodajemy do ryżu winko i szczyptę szafranu, ewentualnie gdy potrzeba - soli i pieprzu. Zostawiamy na palniku jeszcze chwilę mieszając.
Podajemy gorący udekorowany startym parmezanem i natką koperku.
Przepis pochodzi z Turynu |
|
Region: Kuchnia włoska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: milovia |
Przepis czytano już 5914 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |