przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Risotto z grzybami


Poziom: średni
Czas: 30 min.
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 2 szklanki ryżu do risotto (duże okrągłe ziarenka)
- litr rosołu
- dwie średnie cebule
- mały ząbek czosnku
- garść suszonych grzybów lub 20 dkg świeżych
- 300 ml czerwonego wina
- szczypta szafranu
- garść startego parmezanu
- sól, pieprz
- kilka łyżek oliwy
- natka koperku do dekoracji

Opis przygotowania:
Zaczynamy od grzybów - powinny być nasączone i pokrajane na mniejsze części. Świeże grzyby czyścimy i dzielimy na mniejsze części. Na oliwie rumienimy pokrajaną cebulkę, dodajemy poszatkowany czosnek (uważając by się nie przypalił, bo będzie gorzki). Wsypujemy opłukany i osączony z wody ryż, mieszamy. Dodajemy grzyby. Wlewamy do kielicha połowę potrzebnego nam wina i wypijamy :) Gdy ryż nasiąknie oliwą dolewamy po 1 chochli rosołu stale mieszając. Ceremoniał dolewania rosołku powtarzamy aż ryż stanie się odpowiednio miękki ( ok. 20 minut). Dodajemy do ryżu winko i szczyptę szafranu, ewentualnie gdy potrzeba - soli i pieprzu. Zostawiamy na palniku jeszcze chwilę mieszając.
Podajemy gorący udekorowany startym parmezanem i natką koperku.
Przepis pochodzi z Turynu
Region:  Kuchnia włoska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  milovia
Przepis czytano już 5914 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Dodał/a milovia














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin