Risotto z grzybami |
|
Poziom: łatwy Czas: 30 min. Porcji: 3-4 Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: szklanka ryżu - najlepiej krótkoziarnistego
garść suszonych grzybów
1 duża cebula lub 2 małe (może być czerwona)
2 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu (najlepiej warzywny, ew. drobiowy)
coś zielonego: natka pietruszki, świeża kolendra itp.
|
Opis przygotowania: Grzyby namoczyć we wrzątku na 20-30 minut, odsączyć i posiekać. Na rozgrzane masło wrzucić posiekany czosnek, po kilkunastu sekundach dorzucić posiekaną drobno cebulę i grzyby. Gdy cebula się zeszkli, wrzucić ryż i często mieszając, smażyć, aż ryż zacznie się robić przezroczysty. Zalać taką ilością bulionu, żeby zakrył ryż, przykryć, co jakiś czas dolewać bulionu. Mieszanka musi się dusić około 20 minut, pod sam koniec dodać zielone ziółka, wymieszać i podawać. |
|
Opis / Uwagi: Można na koniec dodać łyżkę masła albo 2 łyżki śmietany. |
|
Region: Pozostałe |
Sposób przygotowania: Duszone |
|
Przepis został dodany przez: kass |
Przepis czytano już 4729 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |