|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Risotto z warzywami |
|
Poziom: łatwy Głosów: 7 Ocena: 1.71 Składniki: - 10 dkg ryżu
- 40 dkg różnych warzyw (pietruszka
- seler
- por
- włoska kapusta
- marchew
- cebula
- kalafior
- zielony groszek)
- łyżka tłuszczu
- 10 dkg świeżych grzybów borowików (5 dkg pieczarek)
- 1.5 szkl. sosu beszamelowego
|
Opis przygotowania: Ryż opłukać, zalać wrzącą wodą, dając jej 2 razy tyle, ile wynosi objętość ryżu. Włożyć łyżeczkę tłuszczu, posolić, gotować tak długo, aż woda wsiąknie w ryż, wypiec w piekarniku. Warzywa oczyścić i opłukać. Seler, pietruszkę, marchew i cebulę zetrzeć na tarce o dużych otworach, kalafior podzielić na cząstki, kapustę włoską poszatkować. Wszystkie warzywa zalać wodą, dodać łyżeczkę tłuszczu, posolić, dusić pod przykryciem. Grzyby i cebulę oczyścić, opłukać, obrać, posiekać, wlać 3 - 4 łyżki wody, dodać 2 łyżeczki tłuszczu, posolić, dusić 20 min. Przyrządzić sos beszamelowy. Ryż, grzyby i warzywa wymieszać z połową sosu (jeżeli potrzeba, dodać kostkę przyprawy do zup rozpuszczoną w dwu łyżkach wody). Ułożyć porcje w muszelkach, pokryć sosem i zapiec. |
|
Opis / Uwagi: Do ryżu można dodać uduszone podroby z drobiu, wówczas wystarczy tylko 20 dkg warzyw. |
| Sposób przygotowania: Zapiekane | |
Przepis czytano już 23494 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
błąd Dodał/a ~Marcin dnia 2008-12-04 13:41:56
Ta potrawa to nie jest risotto, jest to co najwyżej ryż z warzywami. Do risotta ryżu nie gotujemy w wodzie.
|
|
|
|