przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Rolada biszkoptowa z masą poziomkową

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Ciasto:
- 7 żółtek
- 15 dag cukru pudru
- 7 białek
- 10 dag mąki
- 1 łyżka octu (6%)
- tłuszcz do formy
- 3 dag cukru pudru do posypania
- cukier waniliowy

Masa:
- 15 dag konfitur poziomkowych
- 10 dag cukru pudru
- 1 cytryna

Opis przygotowania:
Żółtka utrzeć z cukrem na białą pulchną masę. Dodać ocet i przesianą mąkę, dobrze wymieszać. Połączyć delikatnie ze sztywną pianą, uważając, aby nie uszkodzić jej struktury. Szeroką blachę o niskich brzegach wyłoić pergaminem posmarowanym tłuszczem. Wylać na pergamin ciasto, wyrównać na grubość ok. 1.5 cm Wstawić do gorącego piekarnika (160 - 180C) i piec 15 min. Ciasto po upieczeniu powinno być lekko zrumienione i miękkie, aby przy zwijaniu nie kruszyło się. Zsunąć je z blachy przy pomocy szerokiego noża na ściereczkę i zwinąć w rulon razem ze ściereczką: Ostudzić, rozwinąć, ściereczkę usunąć. Konfitury poziomkowe rozetrzeć na pulchną masę z cukrem pudrem i zakwasić sokiem z cytryny. Masą posmarować wewnętrzną powierzchnię biszkoptu, zwinąć ciasto w rulon, zawinąć w serwetę. Zostawić na 20 min., a następnie pokrajać w skośne plastry o grubości 1 em. Posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 5512 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin