|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Rolada biszkoptowa z nadzieniem orzechowym |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 1.00 Składniki: - 5 żółtek
- 16 dag cukru
- 5 białek
- 8 dag mąki
Nadzienie:
- 15 dag młodej, gęstej śmietany
- 10 dag orzechów włoskich lub laskowych
- 5 dag cukru pudru z wanilią
- 3 dag cukru pudru z wanilią do posypania
|
Opis przygotowania: Sporządzić i upiec roladę jak podano w poprzednim przepisie. Sporządzić nadzienie: orzechy przebrać, zemleć, laskowe przed zmieleniem zrumienić w piekarniku do złotawego zabarwienia. Śmietanę (lub śmietankę) ubić, wymieszać z orzechami i cukrem. Gdy powierzchnia ciasta zrumieniona, lecz ciasto jest elastyczne i odchodzi od boków brytfanny, wyłożyć je na serwetkę, zdjąć papier, ostudzić, posmarować nadzieniem, zwinąć. Zawinąć w serwetkę. Gdy ciasto ostygnie, posypać cukrem z wanilią, pokrajać skośne krążki, 1 cm grubości, ułożyć w całość dwoma rzędami na szklanym półmisku. |
|
|
Przepis czytano już 5860 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|