Ryż imbirowy z kukurydzą |
|
Poziom: łatwy Czas: 60 min. Porcji: 8 Głosów: 1 Ocena: 3.00 Składniki: - 30 dag ryżu
- 1 puszka kukurydzy
- 2 kostki bulionu drobiowego Knorra
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 3 łyżki usiekanej natki pietruszki
- 2-3 centymetry korzenia świeżego imbiru
- 1 litr wody
|
Opis przygotowania: W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę z masłem , wrzucić na rozgrzany tłuszcz obrany i pokrojony w plasterki imbir . Chwilę smażyć tak by tłuszcz nabrał aromatu . Wyjąć . Na tłuszcz wsypać ryż . Przesmażyć mieszając ( ok. 3 minut ) . Zalać wodą . Dodać kostki bulionowe . Gotować na średnim ogniu . Kiedy ryż wchłonie połowę wody dodać odsączoną kukurydzę . Wymieszać . Nadal gotować , aż ryż wchłonie wodę . Przykryć . Zawinąć w koc i zostawić na ok. 20 minut .Przed podaniem wymieszać z usiekaną natką pietruszki .
Podawać do dań z drobiu lub wegetariańskich . |
|
Opis / Uwagi: Dodatek do II dań. |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: babciagramolka |
Przepis czytano już 6847 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |