Ryż kokosowy z owocami cytrusowymi |
|
Poziom: średni Czas: 10 min. Porcji: 4 Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 20 dag ryżu
- 10 dag wiórków kokosowych
- 0,5 l mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
Na sałatkę:
- 2 pomarańcze
- 2 banany
- 2 grejpfruty
- 3 - 4 mandarynki
- 5 dag winogron
- cytryna
- 2 łyżki miodu
- 2 łodyżki melisy
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
- lub włoskich
|
Opis przygotowania: Mleko zagotować razem z wiórkami. Odstawić pod przykryciem. Gdy ostygnie, wsypać ryż, cukier waniliowy i sól. Gotować ok. 20 minut. połowę ryżu nałożyć do 4 natłuszczonych foremek i docisnąć.
Owoce cytrusowe i banany obrać, oczyścić, miąższ pokroić. Winogrona opłukać, przekroić, usunąć pestki.
Sok z cytryny wycisnąć, zmieszać z miodem i posiekanymi listkami melisy.
Owoce i resztę ryżu polać sosem, wymieszać, ułożyć na talerzu.
Na wierzch wyłożyć z foremek babeczki i posypać uprażonymi na suchej patelni orzechami. |
|
Opis / Uwagi: Danie można (ale niekoniecznie) udekorować bitą śmietaną |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 6695 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |