Sałatka brokułowa |
|
Poziom: łatwy Czas: 30 min. Głosów: 3 Ocena: 3.67 Składniki: - 2 szt brokułów
- 1 duża golonka (1 1/2kg)
- 1 duża marchewka
- puszka kukurydzy
- puszka fasolki szparagowej (lub świeżej ugotowanej)
- 2 duże cebule najlepiej czerwone
- 1 łyżka soli
- 1 liść laurowy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 jogurt naturalny
- 1 mały słoiczek majonezu
- 3 łyżeczki curry
- 3 łyżki duże cukru
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki pieprzu
|
Opis przygotowania: Brokuły ugotować na półtwardo z dodatkiem soli (1/2 łyżeczki). Podzielić na różyczki.
Golonkę ugotować z dodatkiem liścia laurowego i kilku ziaren ziela angielskiego pieprzu i 1/2 łyżeczki soli, wyjąć kość, skórę odrzucić mięso pokroić na dość duże kawałki. Cebule jeżeli będzie czerwona gotować z dodatkiem 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego i 1 1/2 łyżeczki cukru, gotować do momentu zmięknięcia około 2 min. Marchewkę ugotować pokroić w kostkę. Zrobić sos: jogurt, majonez, papryka, kurkuma, curry, 3 łyżki cukru i sól wg uznania wymieszać zalać wszystkie składniki odstawić do następnego dnia. |
|
Region: Kuchnia amerykańska |
Sposób przygotowania: Na zimno |
|
Przepis został dodany przez: kucharz |
Przepis czytano już 11422 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |