|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Sałatka "GYROS" z pysznym sosem |
|
Poziom: średni Głosów: 13 Ocena: 3.22 Składniki: Sałatka:
- 60 dkg łopatki wieprzowej
- 1 kapusta pekińska
- 1 przyprawa do gyrosa
- 2 cebule czerwone
- ogórki konserwowe
- puszka kukurydzy konserwowej
- puszka fasolki konserwowej czerwonej
- ketchup pikantny
- majonez
Sos:
- duży jogurt naturalny
- 2 pęczki koperku
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
|
Opis przygotowania: Koperek posiekać, czosnek rozgnieść i wymieszać wszystkie składniki sosu. Wykonanie sałatki: Mięso pokroić w niewielkie kawałki, usmażyć z przyprawą do gyrosa i pozostawić do wystygnięcia. Następnie układać warstwami: pół pokrojonej kapusty pekińskiej, usmażone mięso, cebulę pokrojoną w kostkę, 5 ogórków konserwowych również pokrojonych w kostkę, odsączoną kukurydzę, kukurydzę polać ketchupem, następnie odcedzoną i opłukaną fasolkę, warstwa majonezu i na sam koniec resztę kapusty pekińskiej. Sałatkę podawać z sosem. |
|
Region: Kuchnia grecka | |
Przepis został dodany przez: kucharz | Przepis czytano już 22691 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 2) |
SUPER Dodał/a ~WIOLA dnia 2012-10-23 20:12:55
sałatka wyśmienita nic dodac nic ując
| zmiana nazwy Dodał/a ~chef dnia 2008-04-15 09:54:50
i tak powstał śledź po japońsku, co nigdy nie widział Japonii, karp po żydowsku, czy ryba po grecku nie mówiąc o fasolce po bretońsku. Proponuję nazywać potrawy nie jak oryginalne dania w tym przypadku z Grecji, bo gyros to całkiem coś innego niż to proponowane, może sałatka ateńska, albo z Salonik, jak mawiał mój mistrz kucharski nawet przy smażeniu naleśników trzeba myśleć
|
|
|
|