przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sałatka wykwintna brokułowo-szynkowa z sosem serowym


Poziom: b. łatwy
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- brokuł
- 1/2 kalafiora
- 20 dag szynki drobiowej
- 10 dag ementalera
- 5 dag orzechów włoskich

Na sos:
- 10 dag sera pleśniowego (gorgonzola, rokpol)
- szklanka jogurtu naturalnego
- łyżka mielonych orzechów włoskich
- łyżka oleju z orzechów włoskich
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka posiekanego szczypiorku
- sok z cytryny
- sól, pieprz

Opis przygotowania:
Brokuł i kalafior umyć, oczyścić, podzielić na różyczki, włożyć do osolonego wrzątku i ugotować na półtwardo (5 min.) Odcedzić, przelać zimną wodą i dokładnie osączyć.
Szynką drobiową pokroić w kostkę, a ementaler w paseczki.
Orzechy grubo posiekać, uprażyć na rozgrzanej patelni, mieszając. Zdjąć, odstawić do ostudzenia.
Ser pleśniowy rozetrzeć, wymieszać z jogurtem, sosem sojowym i olejem orzechowym. Dodać mielone orzechy, posiekany szczypiorek, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.
Składniki sałatki włożyć do miski, polać sosem serowym, wymieszać. Sałatkę przykryć i odstawić na 15 min. by nabrała smaku.
Opis / Uwagi:
Pani domu, Sałatki - najlepsze przepisy, fot. A.Rogalski
Sposób przygotowania:  Na zimno
Przepis czytano już 7064 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin