|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Sałatka wykwintna brokułowo-szynkowa z sosem serowym |
|
Poziom: b. łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - brokuł
- 1/2 kalafiora
- 20 dag szynki drobiowej
- 10 dag ementalera
- 5 dag orzechów włoskich
Na sos:
- 10 dag sera pleśniowego (gorgonzola, rokpol)
- szklanka jogurtu naturalnego
- łyżka mielonych orzechów włoskich
- łyżka oleju z orzechów włoskich
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka posiekanego szczypiorku
- sok z cytryny
- sól, pieprz
|
Opis przygotowania: Brokuł i kalafior umyć, oczyścić, podzielić na różyczki, włożyć do osolonego wrzątku i ugotować na półtwardo (5 min.) Odcedzić, przelać zimną wodą i dokładnie osączyć.
Szynką drobiową pokroić w kostkę, a ementaler w paseczki.
Orzechy grubo posiekać, uprażyć na rozgrzanej patelni, mieszając. Zdjąć, odstawić do ostudzenia.
Ser pleśniowy rozetrzeć, wymieszać z jogurtem, sosem sojowym i olejem orzechowym. Dodać mielone orzechy, posiekany szczypiorek, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.
Składniki sałatki włożyć do miski, polać sosem serowym, wymieszać. Sałatkę przykryć i odstawić na 15 min. by nabrała smaku. |
|
Opis / Uwagi: Pani domu, Sałatki - najlepsze przepisy, fot. A.Rogalski |
| Sposób przygotowania: Na zimno | |
Przepis czytano już 7064 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|