|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Saltkjöt - solona jagnięcina |  |  |  | Składniki:Poziom: średni Głosów: 1Ocena: 5.00
1.5 kg jagnięcej łopatki,
 0.5 kg soli,
 0.25 szkl. cukru,
 1 łyżeczka saletry do peklowania mięsa.
 
 
 |  | Opis przygotowania: Pociąć mięso w duże kawałki, odciąć nadmiar tłuszczu. Mięso umyć i osuszyć. Wymieszać ze sobą sól, cukier i saletrę. Mięso obtaczać w tak przygotowanej mieszaninie, położyć je na dnie, wysypanej również mieszanką peklującą, miski. Kawałki mięsa powinny do siebie ściśle przylegać, w wszelkie odstępy między kawałkami powinny być wypełnione solą. Wierzch także przysypać słoną mieszanką. Przykryć mięso talerzem lub pokrywką i docisnąć. Odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej 2 tygodnie. Po tym czasie należy mięso wypłukać pod bieżącą zimną wodą i gotować na wolnym ogniu przez ok. 45 min. lub do miękkości. Jeśli mięso leżało w soli bardzo długo, może być za słone i wówczas należy przed ugotowaniem wymoczyć je w zimnej wodzie.
 |  |  |  | Region:  kuchnia skandynawska |  |  |  | Przepis czytano już 10545 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |