|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Saltkjöt - solona jagnięcina |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: 1.5 kg jagnięcej łopatki,
0.5 kg soli,
0.25 szkl. cukru,
1 łyżeczka saletry do peklowania mięsa.
|
Opis przygotowania: Pociąć mięso w duże kawałki, odciąć nadmiar tłuszczu. Mięso umyć i osuszyć. Wymieszać ze sobą sól, cukier i saletrę. Mięso obtaczać w tak przygotowanej mieszaninie, położyć je na dnie, wysypanej również mieszanką peklującą, miski. Kawałki mięsa powinny do siebie ściśle przylegać, w wszelkie odstępy między kawałkami powinny być wypełnione solą. Wierzch także przysypać słoną mieszanką. Przykryć mięso talerzem lub pokrywką i docisnąć. Odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej 2 tygodnie. Po tym czasie należy mięso wypłukać pod bieżącą zimną wodą i gotować na wolnym ogniu przez ok. 45 min. lub do miękkości. Jeśli mięso leżało w soli bardzo długo, może być za słone i wówczas należy przed ugotowaniem wymoczyć je w zimnej wodzie. |
|
Region: kuchnia skandynawska | |
Przepis czytano już 9799 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|