|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Samosy |
|
Poziom: średni Czas: 40 min. Porcji: ok. 6 Głosów: 8 Ocena: 4.50 Składniki: Ciasto:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 0,5 szkl. mąki razowej (warto!)
- 1,5 łyż. st. śmietany (może być jogurt)
- 1,5 łyż. st. ghee (sklarowane masło, ale może być zwykłe)
- łyżeczka proszku do piecz. (lub sody)
- szczypta soli
Nadzienie:
- 2 duże cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 3-4 nieduże pomidory
- 2/3 szkl. mrożonego zielonego groszku
- 1 szkl. różyczek kalafiora
- 4 ziemniaki (ugotowane w mundurkach i obrane)
- tłuszcz do smażenia (oliwa, olej, ghee)
-przyprawy: sól, pieprz, chilli, curry, kumin (mielony), imbir, kolendra (zielona - świeża)
|
Opis przygotowania: Składniki ciasta łączymy ze sobą i ugniatamy aż do momentu uzyskania gładkiej, elastycznej masy, która po naciśnięciu palcem wraca do poprzedniego kształtu. Odstawiamy.
Posiekaną cebulę wrzucić na patelnię z rozgrzanym tłuszczem (ok. 2 łyżki), gdy się zeszkli, należy wrzucić posiekany czosnek i przyprawy (poza czarnym pieprzem i kolendrą) - wszystkiego po ok. 0,5 łyżeczki, soli można więcej. Jeśli dajemy papryczki chilli, to 3 sztuki. Po niespełna minucie dodać posiekane pomidory bez skórki i 1/4 szkl. wody. Po ok. 5 min, gdy pomidory zaczynają się rozpadać, wrzucamy zielony groszek i kalafiora oraz odrobinę wody (wyparuje). Gdy warzywa zmiękną (ok. 10-15 min), dodajemy posiekaną kolendrę i czarny pieprz, a następnie pokrojone dość drobno ziemniaki. Dokładnie wszystko wymieszać, zestawić z ognia, żeby trochę przestygło.
Urywać z ciasta kulki mniej więcej rozmiaru mandarynek, rozwałkowywać, nakładać na środek farsz, sklejać brzegi do kształtu stożka i smażyć w głębokim tłuszczu ze wszystkich stron. Można też upiec w piekarniku, najpierw tylko każdy stożek trzeba posmarować tłuszczem.
Podawać z sosami - ostrym lub jogurtowym. |
|
Opis / Uwagi: Przyprawy są do kupienia w indyjskich sklepach np. w Warszawie, Łodzi lub przez internet. Kolendra jest w prawie każdym markecie. |
| Region: Kuchnia indyjska | Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis został dodany przez: kass | Przepis czytano już 11027 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
Najlepsza samosa Dodał/a ~nainka dnia 2011-11-11 13:50:57
Przepis napewno wybrobuje, do tej pory smazylam samose wg tego znalezionego tutaj http://www.dotykindii.pl/samosa.html i musze przyznac, ze pierozki smakowaly niemal zupelnie tak samo, jak te jedzone w Indiach.
|
|
|
|