|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Sernik |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Dodane przez:Paulinka_K
Czas przygotowania: 75 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Składniki
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek,
- 1 szkl. cukru,
- 1,5 szkl. mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na masę serową:
- 0,5 kg sera białego,
- 0,7l śmietany 30 lub 36 %,
- 2 galaretki cytrynowe,
- 5-6 łyżki cukru pudru
Składniki na posypkę:
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki cukru,
- 20 dag wiórków kokosowych,
Ponadto:
- dżem brzoskwiniowy
Do dekoracji:
- banany,
- bita śmietana,
- posypka czekoladowa
Ciasto niebanalne idealne na spotkanie z najbliższymi :) Smaczne, lekkie i przyjemne
Etapy przygotowania
Biszkopt: Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C Białka ubijamy na sztywną masę. Ciągle mieszając dodajemy cukier, żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Pieczemy przez ok. 30 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w 2,5 szkl. gorącej wody , ostudzić. Biały ser zmielić. Do zmielonego sera dodać lekko tężejącą galaretkę i wymieszać. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Odkładamy sobie odrobinę śmietany do dekoracji przy podaniu. Do ubitej śmietany dodajemy masę serową. Całość porządnie miksujemy.
Ostudzony biszkopt kroimy na 2 części. Na pierwszą cześć wykładamy masę serową, przykrywamy ją drugą częścią biszkoptu. Wierzch biszkoptu smarujemy dżemem.
Posypka kokosowa: Na małym ogniu na patelni smażymy masło, cukier oraz wiórki kokosowe aż się zrumienią . Studzimy. Na wierzch ciasta posmarowany dżemem wykładamy posypkę. Ciasto schładzamy w lodówce.
Do dekoracji przy podaniu używamy: Banany kroimy w plasterki, odłożoną odrobinę śmietany przekładamy w rękaw cukierniczy i tworzymy własną kompozycję całość posypujemy posypką czekoladową i smacznie zjadamy :) Smacznego !!!
|
Opis przygotowania: Dodane przez:Paulinka_K
Czas przygotowania: 75 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Składniki
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek,
- 1 szkl. cukru,
- 1,5 szkl. mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na masę serową:
- 0,5 kg sera białego,
- 0,7l śmietany 30 lub 36 %,
- 2 galaretki cytrynowe,
- 5-6 łyżki cukru pudru
Składniki na posypkę:
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki cukru,
- 20 dag wiórków kokosowych,
Ponadto:
- dżem brzoskwiniowy
Do dekoracji:
- banany,
- bita śmietana,
- posypka czekoladowa
Ciasto niebanalne idealne na spotkanie z najbliższymi :) Smaczne, lekkie i przyjemne
Etapy przygotowania
Biszkopt: Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C Białka ubijamy na sztywną masę. Ciągle mieszając dodajemy cukier, żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Pieczemy przez ok. 30 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w 2,5 szkl. gorącej wody , ostudzić. Biały ser zmielić. Do zmielonego sera dodać lekko tężejącą galaretkę i wymieszać. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Odkładamy sobie odrobinę śmietany do dekoracji przy podaniu. Do ubitej śmietany dodajemy masę serową. Całość porządnie miksujemy.
Ostudzony biszkopt kroimy na 2 części. Na pierwszą cześć wykładamy masę serową, przykrywamy ją drugą częścią biszkoptu. Wierzch biszkoptu smarujemy dżemem.
Posypka kokosowa: Na małym ogniu na patelni smażymy masło, cukier oraz wiórki kokosowe aż się zrumienią . Studzimy. Na wierzch ciasta posmarowany dżemem wykładamy posypkę. Ciasto schładzamy w lodówce.
Do dekoracji przy podaniu używamy: Banany kroimy w plasterki, odłożoną odrobinę śmietany przekładamy w rękaw cukierniczy i tworzymy własną kompozycję całość posypujemy posypką czekoladową i smacznie zjadamy :) Smacznego !!! |
|
|
Przepis został dodany przez: gonia4061 | Przepis czytano już 4044 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|