Smażony tuńczyk z sosem awokado |
|
Poziom: łatwy Głosów: 5 Ocena: 4.00 Składniki: 4 steki z tuńczyka o łącznej wadze ok. 75 dkg,
4 łyżki masła,
2 łyżki posiekanych szalotek (ew. dymki),
250 ml słodkiej śmietanki,
2 łyżki rozgniecionego widelcem miąższu awokado,
sos Tabasco,
sól,
czarny pieprz,
kilka łodyżek pietruszki naciowej.
|
Opis przygotowania: Na połowie masła usmażyć steki. Gdy będą gotowe, ułożyć je na półmisku i trzymać w cieple. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać resztę masła oraz szalotkę i smażyć na niewielkim ogniu przez minutę. Dodać śmietankę i awokado, przyprawić ostrożnie kilkoma kroplami Tabasco oraz niedużą ilością soli i pieprzu. Zmniejszyć jeszcze ogień i odparować połowę płynu. Sprawdzić smak, doprawić. Gorącym sosem polać tuńczyka i udekorować gałązkami pietruszki. |
|
Region: Kuchnia australijska |
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis czytano już 11129 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |