|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Smardze-wykwintne danie |
|
Poziom: średni Porcji: 2 Głosów: 3 Ocena: 4.67 Składniki: - 1 płat ciasta francuskiego
- masło
- 1 cebula
- pieprz
- smardze (murchle)
- 1 łyżka pietruszki
- 1 mały ząbek czosnku
|
Opis przygotowania: Małe miseczki czy filiżanki żaroodporne ustawić na blasze "do góry nogami". Piec rozgrzać do 220°C. Płat francuskiego ciasta kupnego rozwałkować do 1.5 wielkości (np. 20 cm brzeg będzie miał 30 cm), utrzymując kształt prostokąta. Pokroić ciasto na kwadraty (wielkość zależy od miseczek). Kwadraty układać na miseczkach i delikatnie zagiąć w dół, żeby przybrały kształty miseczek, ale nie dotykały blachy. Tak upiec.
Osobno usmażyć smardze na maśle z odrobiną pietruszki i czosnku. Usmażyć osobno cienko pokrojoną cebulę, aż stanie się złota. Każdą miseczkę z ciasta ułożyć na ładnym talerzyku, na dno ułożyć łyżkę usmażonej cebuli, na to 2 - 3 łyżki usmażonych smardzy. Posypać świeżo i grubo zmielonym czarnym pieprzem. Talerzyk można "wyścielić" liściem sałaty. |
|
|
Przepis czytano już 24170 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|