|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Sola w sosie ze świeżych ogórków |  |  |  | Składniki:Poziom: średni Głosów: 0Ocena: 0.00
Łyżka miękkiego masła,
 mała cebula,
 drobno posiekana,
 75 dkg filetów z soli,
 200 ml białego półwytrawnego wina,
 2 świeże ogórki sałatkowe,
 obrane i pozbawione nasion oraz pokrojone w kostkę o boku 1 cm,
 250 ml bulionu rybnego,
 2/3 opakowania śmietanki,
 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
 sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.
 
 
 |  | Opis przygotowania: Duży półmisek żaroodporny (na tyle duży, aby można było w nim ułożyć ryby obok siebie w jednej warstwie) natłuścić masłem. Na dnie równomiernie rozsypać cebulę, ułożyć filety i oprószyć je solą i pieprzem. Pokryć filety posiekanymi ogórkami i podlać winem oraz bulionem. Przykryć półmisek płatem folii aluminiowej i wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) i piec, aż ryba będzie miękka (około 20 min.). Gotowe filety ułożyć na ogrzanym półmisku i trzymać w cieple. Resztę zawartości naczynia żaroodpornego przełożyć do rondelka. Sos w rondelku odparować do zgęstnienia, dodać śmietankę, doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i pieprzem do smaku. Do gotowego sosu wsypać natkę i polać przygotowane na półmisku filety.
 |  |  |  | Opis / Uwagi: W podobny sposób można również przyrządzić kergulenę.
 |  |  |  | Region:  Kuchnia australijska |  | Sposób przygotowania:  Pieczone |  |  |  | Przepis czytano już 5951 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |