|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Solone opieńki |
|
Poziom: łatwy Głosów: 4 Ocena: 4.75 Składniki: - na 1 kg świeżych grzybów przygotować
- 15 dkg soli oraz trochę soli do roztworu,w którym należy obgotować opieńki
|
Opis przygotowania: Oczyszczone i umyte grzyby należy włożyć do posolonego wrzątku (na 1 l wody 2 łyżki soli) i gotować przez 5 minut. Osączyć grzyby na sicie, a następnie układać w kamiennym garnku przesypując solą. Ostatnią warstwę grzybów koniecznie posypać solą, przykryć talerzem i obciążyć. Po 3 - 4 dniach, gdy grzyby opadną naczynie można uzupełnić o kolejne warstwy sukcesywnie zbieranych grzybów. Przechowywać w chłodnym pomieszczeniu. Grzyby przed użyciem należy moczyć 3 - 4 h w czystej, zimnej wodzie. Tak przygotowane opieńki są podstawą zimowych sałatek, a równie wyśmienicie smakują duszone i gotowane. |
|
Opis / Uwagi: Kiedyś, na Podlasiu, opieńki soliło się w beczkach i na beczki. W ten sposób można solić również gąski, a także kurki. |
| |
Przepis czytano już 15783 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|