SOS CURRY KHMERÓW-KAMBODŻA |
|
Poziom: łatwy Czas: 20 min. Porcji: dowolna Głosów: 3 Ocena: 4.00 Składniki: - 4 trawy cytrynowe
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka galangalu suszonego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 papryczka chili
- 2 cebule
- 3 szklanki mleka kokosowego
- 3 liście cytryny lub otarta skórka z 2 limonek
- 1 łyżeczka sosu rybnego lub szczypta soli
|
Opis przygotowania: Zetrzeć na tarce trawę cytrynową, lub rozmiażdżyć w moździerzu. Rozgnieść czosnek, i paprykę chili lecz bez pestek. Wymieszać to razem w małej makutrze lub moździerzu ucierając na pastę. Dodać galangal, kurkumę i dokładnie rozetrzeć z naszą pastą. W rondlu kokosowe mleko podgrzać mocno, a gdy zacznie wrzeć dodać naszą mieszankę. Dołożyć liście cytryny, i sól i pogotować dłuższą chwilę tak ok. 20 minut na małym ogniu aż sos stanie się kremowy. Sos jest gotowy.Przechowywać w chłodzie kilka dni, szczelnie zamknięte. Do przygotowania dania wystarczy dodać tylko np. kawałków kurczaka, kawałków papryki, lub cukinii i zagotować aby mięso było miękkie. Danie jest gotowe. Wybór wkładu do sosu jest dowolny lecz np. wołowina będzie wymagała bardzo długiego czasu gotowania. |
|
Opis / Uwagi: bardzo wygodne na wyjazdy, np biwak, piknik, na ryby |
|
Region: Kuchnia tajska |
|
Przepis został dodany przez: chef7 |
Przepis czytano już 11665 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |