przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





SOS CURRY KHMERÓW-KAMBODŻA

Poziom: łatwy
Czas: 20 min.
Porcji: dowolna
Głosów: 3
Ocena: 4.00
Składniki:
- 4 trawy cytrynowe
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka galangalu suszonego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 papryczka chili
- 2 cebule
- 3 szklanki mleka kokosowego
- 3 liście cytryny lub otarta skórka z 2 limonek
- 1 łyżeczka sosu rybnego lub szczypta soli

Opis przygotowania:
Zetrzeć na tarce trawę cytrynową, lub rozmiażdżyć w moździerzu. Rozgnieść czosnek, i paprykę chili lecz bez pestek. Wymieszać to razem w małej makutrze lub moździerzu ucierając na pastę. Dodać galangal, kurkumę i dokładnie rozetrzeć z naszą pastą. W rondlu kokosowe mleko podgrzać mocno, a gdy zacznie wrzeć dodać naszą mieszankę. Dołożyć liście cytryny, i sól i pogotować dłuższą chwilę tak ok. 20 minut na małym ogniu aż sos stanie się kremowy. Sos jest gotowy.Przechowywać w chłodzie kilka dni, szczelnie zamknięte. Do przygotowania dania wystarczy dodać tylko np. kawałków kurczaka, kawałków papryki, lub cukinii i zagotować aby mięso było miękkie. Danie jest gotowe. Wybór wkładu do sosu jest dowolny lecz np. wołowina będzie wymagała bardzo długiego czasu gotowania.
Opis / Uwagi:
bardzo wygodne na wyjazdy, np biwak, piknik, na ryby
Region:  Kuchnia tajska
Przepis został dodany przez:  chef7
Przepis czytano już 11665 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin