Sos karmelowy wietnamski |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 10 min. Porcji: dowolna Głosów: 6 Ocena: 4.33 Składniki: - 80 g cukru
- 70 ml sosu rybnego
- 4 małe cebulki szalotki bardzo drobno poszatkowane
- ¼ łyżeczki mielonego świeżego pieprzu czarnego
|
Opis przygotowania: Na małym ogniu w niewielkim rondelku roztopić cukier. Gdy zacznie lekko karmelizować zdjąć rondelek z ognia i dodać sos rybny. Dokładnie wymieszać lecz ostrożnie, oparzenie roztopionym cukrem jest bardzo bolesne. Postawić rondelek ponownie na ogniu i stale mieszając ogrzewać ok. 3-4 minut. Dodać cebulkę i pieprz. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki i odstawić z ognia po minucie. Sos powinien mieć konsystencję syropu, oraz podobną lepkość. Można go długo przechowywać w lodówce. Używać do posmarowania grillowanego mięsa lub jako dodatek do marynat i sosów |
|
Opis / Uwagi: ten sos jest bardzo ważnym składnikiem potraw z Wietnamu nadając im słodkawy smak i aromat gdy sos wkomponuje się w potrawę, idealnie komponuje się z pikantnymi daniami a na grillowanym mięsie tworzy sie chrupiąca skorupka |
|
Region: Kuchnia tajska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: chef7 |
Przepis czytano już 10840 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |