Spaghetti z sosem pomidorowym |
|
Poziom: łatwy Czas: 50 min. Porcji: 4 porcje Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - dojrzałe pomidory 1 kg
- czosnek 1 ząbek
- oliwa z oliwek 6-7 łyżek
- sól
- pieprz (świeżo zmielony)
- spaghetti 400 g
Dodatkowo
- mielonka drobiowa 250 g
- starty ser żółty 16 dag
|
Opis przygotowania: Mięso smażymy na 2 łyżkach oliwy.
Pomidory oparzamy we wrzącej wodzie, wykrawamy ogonki i dzielimy na połówki.
Usuwamy pestki, odciskamy nadmiar soku i kroimy miąższ na małe kawałeczki.
Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę. Mieszamy pomidory z czosnkiem i oliwą i odstawiamy na 1-2 godziny w chłodne miejsce.
Przecieramy sos przez drobne sito lub miksujemy w mikserze, doprawiamy solą i pieprzem, łączymy z podsmażonym wcześniej mięsem, doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy makaron spaghetti na lekko twardo w mocno osolonej wodzie (czas gotowania - ok. 10 minut). Odcedzamy.
Rozkładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy "bogato" startym żółtym serem. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 4514 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |