Surówka z grejpfruta i awokado |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 25 dkg cienkich plastrów bekonu pokrojonych (poprzecznie) w paseczki o grubości 0.5 cm
- 2 grejpfruty obrane ze skórki i białych części, podzielone na cząstki
- 2 awokado, każde pokrojone wzdłuż na 12 płatków
- sok z połówki cytryny
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 2 łyżeczki oliwy
- 2 łyżeczki cukru
- średnia fioletowa cebula, posiekana
- skórka z grejpfrutów (umyta i sparzona), skrojona w wiórki (ok. 2 łyżeczek)
|
Opis przygotowania: Bekon blanszować we wrzącej wodzie przez 4 minuty. Wyjąć, osączyć i osuszyć na kawałku ręcznika papierowego. Płatki awokado kolejno zanurzać w soku z cytryny. Po wyjęciu z soku przyprawić solą (sok zachować) i układać na czterech talerzach wraz z cząstkami grejpfruta. Bekon zrumienić na oliwie (powinien być chrupiący). Dodać cukier, sok z cytryny i pieprz. Wymieszać i silnie podgrzać. Polać awokado i grejpfruta sosem wraz z kawałkami bekonu. Posypać cebulą i udekorować wiórkami skórki grejpfrutowej. |
|
Region: Kuchnia australijska |
|
Przepis czytano już 5236 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |