przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Surówka z grejpfruta i awokado

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 25 dkg cienkich plastrów bekonu pokrojonych (poprzecznie) w paseczki o grubości 0.5 cm
- 2 grejpfruty obrane ze skórki i białych części, podzielone na cząstki
- 2 awokado, każde pokrojone wzdłuż na 12 płatków
- sok z połówki cytryny
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 2 łyżeczki oliwy
- 2 łyżeczki cukru
- średnia fioletowa cebula, posiekana
- skórka z grejpfrutów (umyta i sparzona), skrojona w wiórki (ok. 2 łyżeczek)

Opis przygotowania:
Bekon blanszować we wrzącej wodzie przez 4 minuty. Wyjąć, osączyć i osuszyć na kawałku ręcznika papierowego. Płatki awokado kolejno zanurzać w soku z cytryny. Po wyjęciu z soku przyprawić solą (sok zachować) i układać na czterech talerzach wraz z cząstkami grejpfruta. Bekon zrumienić na oliwie (powinien być chrupiący). Dodać cukier, sok z cytryny i pieprz. Wymieszać i silnie podgrzać. Polać awokado i grejpfruta sosem wraz z kawałkami bekonu. Posypać cebulą i udekorować wiórkami skórki grejpfrutowej.
Region:  Kuchnia australijska
Przepis czytano już 5236 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin