przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Szabasowy kugel ziemniaczany

Poziom: łatwy
Głosów: 4
Ocena: 3.00
Składniki:
- 1.5 kg ziemniaków
- 15 dkg cebuli
- 3 jaja
- 5 dkg macy
- sól
- pieprz do smaku

Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć wraz z cebulą na tarce o drobnych otworach. Odcisnąć na durszlaku. Z białek ubić pianę, którą wraz z surowymi żółtkami, pokruszoną macą oraz solą i pieprzem do smaku dodać do masy ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać i wylać na formę wysmarowaną olejem słonecznikowym. Piec w piekarniku ok. 1 h (do chwili aż powierzchnia będzie chrupiąca). Początkowo można piec pod folią, aby nazbyt nie spalić potrawy.
Region:  Kuchnia żydowska
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 11807 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin