|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Szparagi zapiekane |  |  |  | Składniki:Poziom: łatwyCzas: 30 min.
 Porcji: 4
 Głosów: 0Ocena: 0.00
- 1 pęczek szparagów białych,
 - 1 pęczek szparagów zielonych,
 - 1 opak. śmietany,
 - 2 jajka,
 - 100 g utartego twardego sera typu gruyere
 - 150 g masła,
 - sól, biały pieprz,
 - szczypta cukru.
 
 
 |  | Opis przygotowania: 1) Obieramy szparagi (białe)  od główki do końca łodygi, która obcinamy na dł. ok. 12 cm. Zielone dokładnie i delikatnie myjemy. Wkładamy je na ok. 10 min. do wrzącej, osolonej i lekko posłodzonej wody. Wyjmujemy delikatnie i odcedzamy na sicie.
 2) Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Szparagi układamy rzędami, lekko nachodząco na siebie. Przygotowujemy sos: Śmietanę roztrzepujemy z jajami, dodajemy sól i pieprz. Mieszamy tak jak omlet. Zalewamy mieszaniną szparagi. Sypiemy utarty ser. Na wierzch kładziemy wiórki masła  dość gęsto.
 3) Wkładamy do piekarnika na ok. 10 min.  tak by ser się zazłocił, a całość była gorąca.
 |  |  |  | Opis / Uwagi: Podajemy do drobiu lub smażonej ryby - w naczyniu, w którym były zapiekane.
 |  |  |  | Sposób przygotowania:  Zapiekane |  |  |  | Przepis czytano już 7196 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |