Szynka zapiekana z warzywami |
|
Poziom: łatwy Głosów: 2 Ocena: 3.50 Składniki: 1 fenkuł (ok. 30 dag)
50 dag brokułów
20 dag pieczarek
2 cebule
20 dag gotowanej szynki
1 łyżka oleju
1/2 szklanki mleka
15 dag śmietany 30%
2 jajka
sól
pieprz
starta gałka muszkatołowa
15 dag startego sera
|
Opis przygotowania: Fenkuł umyć, odciąć pestkę i usunąć zeschnięte łuski. Przekroić wzdłuż na pół, następnie wyciąć resztkę piętki w formie klina uważając, by nie rozdzielić łusek liściowych. Tak przygotowany fenkuł pokroić na paski poprzecznie do włókien. Brokuły umyć, usunąć liście, podzielić na różyczki. Grzyby i cebulę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Szynkę również pokroić w kostkę. Olej podgrzać na patelni, warzywa i szynkę smażyć ok. 5 minut ciągle mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać lekko mleko ze śmietaną i jajkami, przyprawić solą i pieprzem oraz gałką. Warzywa z szynką i grzybami przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać mlekiem ze śmietaną. Oprószyć serem i wstawić do zimnego piekarnika. Piec przez 30 minut w temp. 200 st. |
|
Sposób przygotowania: Zapiekane |
|
Przepis czytano już 10453 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |