Tartaletki z kruchego ciasta z hummusem i warzywami |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 200g mąki pszennej
120g schłodzonego masła
1 małe jajko
1 słoiczek hummusu paprykowego Primavika
1 duży pęczek szpinaku lub 200g mrożonych liści
4 ząbki czosnku
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki pestek słonecznika
oliwa z oliwek
sól i pieprz
|
Opis przygotowania: Jak przygotować:
Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na kawałki masło. Zagnieść palcami, aż powstanie kruszonka. Jajko rozbełtać z 1 łyżką wody i dodać razem z solą do mąki z masłem. Zagnieść aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli będzie za suche można dodać łyżkę wody. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 40 minut. Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok 3 mm. Formę do mufinek obrócić i posmarować masłem oraz oprószyć mąką. Przy pomocy dużego kieliszka lub pierścienia cukierniczego wyciąć z ciasta krążki o średnicy większej niż wypukłe części formy i ułożyć je dokładnie oblepiając. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200şC i piec około 15 minut. Po tym czasie wyjąć i odstawić do ostudzenia. W tym czasie podsmażyć na oliwie czosnek, połowę odłożyć a na drugiej połowie podsmażyć szpinak z pestkami dyni. Na drugie połowie czosnku podsmażyć startego na tarce o grubych oczkach buraka z ziarnami słoneczniku. Do chłodnych tartaletek nałożyć humus i wypełnić warzywami, połowę szpinakiem a drugą połowę burakiem. Gotowe! |
|
|
Przepis został dodany przez: mniam |
Przepis czytano już 3243 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |