|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Terrine z cukini |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 1.3 kg cukini,
1 duża cebula,
2 - 3 łyżki oliwy,
150 g startego ementalera,
4 jajka,
masło do wysmarowania foremki,
sól,
1/3 łyżeczki pieprzu czarnego,
mielonego,
2 łyżki bazylii,
1 łyżka tymianku.
|
Opis przygotowania: Cukinie pokroić w plasterki i powoli dusić na oliwie do miękkości (uważać, aby jej nie przysmażyć) wraz z pokrojoną w cząstki cebulą i ziołami. Pod koniec duszenia posolić i dodać pieprz. Następnie zmiksować na gładką masę razem z ementalerem. Wymieszać z jajkami i przełożyć do wysmarowanej masłem długiej foremki. Piec w temp. 180°C ok. 1 h, aż będzie z wierzchu lekko przyrumieniona. Po wystudzeniu wstawić do lodówki, aby terrine stężała. Podawać pokrojoną w grube plastry polaną np. sosem paprykowo-pomidorowym. |
|
Region: Kuchnia francuska | Sposób przygotowania: Zapiekane | |
Przepis czytano już 7787 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|